Tvaika cepeškrāsnis: to priekšrocības ēdienu pagatavošanā

Izvēloties cepeškrāsnis, arvien vairāk klientu izvēlās cepeškrāsni ar iebūvētu tvaika funkciju. Tādēļ šajā rakstā aplūkosim – kāda atšķirība starp cepšanu parastajā (karstuma) cepeškrāsnī un ēdiena pagatavošanu ar tvaika funkciju?

Parastajā cepeškrāsnī produkti tiek pakļauti karstam, sausam gaisam un produkti zaudē savu mitrumu, izžūst, tādējādi zaudējot arī savu unikālo garšu un vitamīnus, uzturvielas. Savukārt, ēdienam, kas gatavots ar tvaiku, ir daudzas priekšrocības:

  • saglabājas daudz vairāk vitamīni, minerālvielas, uzturvielas – cepot parastajā karstuma cepeškrāsnī, vitamīni, kas atrodas produktos, tiek pakļauti ļoti lielam karstumam un daudzi vitamīni zūd, piemēram, C vitamīns un folijskābe. 
  • saglabājas ēdiena mitrums – ēdiens būs vidū sulīgs, apkārt kraukšķīgs
  • nav nepieciešamas taukvielas (vai ļoti maz),
  • tvaicējot dažādus produktus kopā, to garša nesajaucās,
  • produkti saglabā savu garšu un tekstūru
  • Ēdiena gatavošanai vai uzsildīšanai nepieciešams mazāk laika

Kādus ēdienus var pagatavot ar tvaiku?

Tvaika krāsnis ir ar dažādām funkcijām un būtībā var pagatavot jebkuru ēdienu. Ar tvaiku var pagatavot gaļu, dārzeņus, makaronus, cept kūkas, maizi, dažādus desertus (pudiņu, suflē), atsaldēt/ uzsildīt ēdienu, piemēram picu. 

PTA e-veikalā un mūsu veikalā Dambja 3A, Rīgā, var atrast plašu piedāvājumu cepeškrāsnīm, tostarp arī modeļiem ar tvaika funkciju.