Prakstiski padomi blendera izvēlei

Lai gan daži teiktu, ka virtuves blenderis nav ļoti nepieciešams, citi lielā mērā paļaujas uz savu blenderi un bez tā radošums virtuvē būtu mazāk jaudīgs un pavadītais laiks ilgāks. Esam pārliecināti – tiklīdz sāksiet lietot blenderi, Jūs biežāk ķersieties pēc tā dažādiem lietojumiem. Virtuves blendera iegāde izklausās pēc vienkārša uzdevuma, taču plašā izvēle un modeļi ar dažādām funkcijām var krietni sarežģīt šīs ierīces iegādi.

Blenderi mūsdienās ir viena no populārākajām mazās tehnikas ierīcēm mājās – tie ir ļoti daudzpusīgi un noderīgi virtuvē. Šis blendera izvēles gids palīdzēs Jums noskaidrot, kā izvēlēties un iegādāties vislabāko blenderi tieši savai virtuvei.

Blenderu veidi

PTA e-veikalā un mūsu veikalā Dambja 3A, Rīgā, ir pieejami dažādi blenderi – sākot ar tādiem, kuriem ir tikai pamatfunkcijas, un beidzot ar tādiem, kuri var apstrādāt cietus ēdienus vai gatavot zupu. Aplūkosim, kādi ir populārākie blenderu veidi.

Rokas blenderis

Rokas jeb iegremdējamiem blenderiem parasti ir pamata biezeņa pagatavošanas, jaukšanas un blenderēšanas funkcijas, ja vien tie nav aprīkoti ar smalcinātāja uzgali vai īpašu asmeņu dizainu. Rokas blenderi ir tievi un gari, un tie ir paredzēti iegremdēšanai dzērienā, lai sajauktu piena kokteiļus vai smūtijus. Šo blenderi var izmantot arī katliņā vārītu dārzeņu biezzupām vai mērcēm, ir ērti izmantot ātriem, maziem darbiem; komplektā šiem blenderiem bieži ir pievienoti vairāki piederumi, taču nevajadzētu sagaidīt, ka rokas blenderis var aizstāt galda jeb stacionāro blenderi, jo tiem parasti ir pamata biezeņa pagatavošanas, jaukšanas un blenderēšanas funkcijas, ja vien tie nav aprīkoti ar smalcinātāja uzgali vai īpašu asmeņu dizainu.

Stacionārais blenderis

Stacionāro blenderu modeļi ir vispopulārākie un visizplatītākie – tiem ir daudz funkciju un stilu, no kuriem izvēlēties. Ja Jums ir nepieciešams blenderis gatavošanai, izvēlieties to ar dažādiem iestatījumiem un stilu, kas Jums patīk. Ja Jums ir nepieciešams blenderis Jūsu mājas bāram, meklējiet pulsācijas pogu blenderī ar lielu ledus smalcināšanas jaudu un pietiekamu jaudu, lai pagatavotu dzērienus ballītei. Dažas citas funkcijas, kuras, iespējams, vēlēsities apsvērt, lai nodrošinātu maksimālu ērtību, ir viegli nolasāmi mērījumu marķējumi uz trauka, viegli tīrāms noņemams asmens un viegli pieejams konteiners ar platu atveri.

 

Apskatiet Sage SBL920BSS stacionāro blenderi – augstas klases blenderi ar visjaudīgāko motoru, personīgo blendera glāzi un skaņas samazināšanas tehnoloģiju the Super Q, kas ir daudzpusīga un sniedz tekstūru optimizāciju, padarot tās maigākas un viendabīgākas.

Kā izvēlēties rokas blenderi?

Jauda

Jauda ir galvenais kritērijs rokas blenderu izvēlē. Šo ierīču jauda svārstās no 100 līdz teju 2000 vatiem – jaudu primāri noteiks blendera veids. Jo jaudīgāks ir iegremdējamais jeb rokas blenderis, jo ātrāk tas apstrādā pārtiku un mazāk karst. Ar jaudīgu blenderi var viegli sasmalcināt ledu un pagatavot pat malto gaļu. Ja grasāties samalt pārsvarā mīkstus ēdienus, pietiks ar jaudu līdz 450 vatiem. Ja blenderis nepieciešams vairumam gatavošanas darbu, ņemiet blenderi ar vairāk kā 450 vatu jaudu. Ja blenderi nepieciešams bieži izmantot kā gaļasmašīnu, ledus, riekstu vai saldētu dārzeņu sasmalcināšanai, labāk izvēlēties 600-800 W modeli. 1000W vai pat lielāka jauda norāda, ka blenderis, visticamāk, ir profesionāls un var apstrādāt visa veida produktus.

Korpusa un uzgaļa materiāls

Vispirms apskatiet materiālu, no kura izgatavots galvenais uzgalis. Vislabāk būs, ja tas ir no metāla – tas ļaus apstrādāt pat ļoti karstus ēdienus un šķidrumus, nebaidīties par blendera izturību nejaušas nokrišanas gadījumā, kā arī izvairīties no biežiem bojājumiem. Metāla uzgalis ir arī vieglāk kopjams, jo tas neuzsūc smakas un nekrāsojas (piemēram, blenderējot ķirbi). Blendera korpuss un citi stiprinājumi var būt plastmasas un tas nekādīgi neietekmēs ierīces funkcionalitāti.

Ātrums un režīmi

Rokas blenderim var būt no 1 līdz 30 ātrumiem. Jo vairāk ātrumu, jo precīzāk var regulēt asmeņa griešanās ātrumu, lai izvairītos no šļakatām, sasniegtu vēlamo smalcināšanas pakāpi un sablenderētu masu līdz noteiktai konsistencei. Ja vēlaties iegūt uzticamu un vienkāršu ierīci, labāk ir izvēlēties blenderi ar 1-2 ātruma režīmiem. Tas prasmīgi tiks galā ar lielāko daļu uzdevumu. Ja jums ir svarīgi elastīgi ātruma iestatījumi, izvēlieties ierīci ar 5-8 ātrumiem – ar tiem pilnīgi pietiek. Rokas blenderiem ir vēl divi noderīgi režīmi. Turbo režīms ļauj griezt nažus ar maksimālo ātrumu. To var iekļaut, piemēram, produktu apstrādes beigās, lai panāktu viendabīgumu. Impulsa režīms neļauj ierīcei pārkarst, apstrādājot cietus produktus, piemēram, ledu. Šajā režīmā naži griežas ātrāk nekā parasti, bet ar nelieliem pārtraukumiem – ātrumu iespējams kontrolēt, nospiežot pogu.

 

Sage BSB 530 rokas blenderim ir pat 21 ātrums, 700W jauda un 5 dažādi uzgaļi –
smalcinātājs, putotājs, reversīvs smalcināšanas disks smalkai un rupjai smalcināšanai, šķēlētājs un uzgalis biezeņu pagatavošanai!

Piederumi

Parasti rokas blenderim ir trīs galvenie uzgaļi: pats blenderis, putotājs un smalcinātājs. Ar galveno uzgali var sablenderēt ēdienus dažādos traukos, ar putojamo slotiņu sakult olbaltumus un mīcīt mīklu, bet smalcinātājā pagatavot malto gaļu. Lielākajai daļai cilvēku pietiek ar trim standarta uzgaļiem. Vēl viens noderīgs blenderu piederums ir vakuumsūknis. Tas ļauj izsūknēt gaisu no maisiem un plastmasas traukiem, lai pārtiku varētu uzglabāt ilgāk.

Kā izvēlēties stacionāro blenderi?

Jauda

Stacionāro blenderu jauda svārstās no 250 līdz 2400 vatiem. Ja gatavojat galvenokārt zupas un smūtijus, Jums pietiks ar 300 – 500 vatu jaudu, tomēr vairumam gatavošanas uzdevumu pietiek ar 600 W. Ja Jums bieži ir nepieciešams sasmalcināt riekstus, saldētas ogas un ledu, labāka izvēle ir 750 – 900 W blenderis. Lai mīcītu mīklu, noder ierīce ar jaudu vismaz 1000 W.

Ātrumi un režīmi

Stacionārajiem blenderiem parasti ir 1 līdz 20 ātrumi. Ļoti ērta ir dažādu ātruma režīmu klātbūtne – izmantojot ierīci mazā ātrumā var iegūt lielus sastāvdaļu gabalus, turpretim lielā ātrumā var iegūt biezeņa konsistenci. Tomēr ir vērts atcerēties, ka pārmaksāt par lielu ātrumu ir bezjēdzīgi, ja to neizmantosiet. Stacionārs blenderis ar 2-4 ātrumiem tiks galā ar lielāko daļu sadzīves uzdevumu. Ja bieži lieto blenderi un maļ dažādus produktus, noderēs citi režīmi: turbo un pulss. Ar pirmo iegūsiet maksimālo ātrumu, bet ar otro izvairīsieties no ierīces pārkaršanas.

Iepazīstiet Sage SBL820SHY stacionāro blenderi ar SBL002 vakuuma sūkni dāvanā!

Asmeņu veids un materiāls

Stacionāram blenderim var būt viens vai divi asmeņi – jo vairāk asmeņu, jo ātrāk varēsiet sasmalcināt ēdienu. Formas ziņā asmeņi mēdz būt taisni vai izliekti. Izliektie asmeņi rūpīgāk sajauks produktus, tāpēc izvēlieties blenderi ar tiem, ja Jums bieži ir nepieciešama viendabīga masa. Materiāla ziņā iesakām izvēlēties asmeņus no nerūsējošā tērauda, jo šāda veida asmeņiem nav korozijas riska, kā arī tie kalpos krietni ilgāk.

Tilpums un trauka materiāls

Jo lielāks trauks, jo vairāk ēdiena varat vienlaikus sablenderēt. Izvēloties stacionāro blenderi, jāņem vērā, ka izmantojamais tilpums ir par aptuveni 200–300 ml mazāks par nominālo tilpumu. Ar 1,5-2 litru tilpumu ir ērti pagatavot zupas un dzērienus vairākiem cilvēkiem, savukārt mazuļu ēdiena pagatavošanai pietiek ar litra tilpumu. Izvēloties jauno ierīci, iesakām izvēlēties stacionāro blenderi, kura traukam ir plaša pamatne, jo to ir vieglāk mazgāt. Materiāla ziņā trauks var būt no plastmasas, stikla vai metāla. Plastmasas trauki ir viegli un ērti, un blenderi ar šāda veida traukiem parasti ir lētāki nekā citi. Ja nav nepieciešams bieži blenderī gatavot karstu ēdienu, varat izvēlēties blenderi ar šāda veida trauku. Stikla trauks savukārt ir nodilumizturīgāks, izturīgāks pret skrāpējumiem un ļauj apstrādāt karstas sastāvdaļas, tomēr šāda materiāla trauku ir viegli salauzt. Metāla trauks neplīst, neskrāpējas un ļauj gatavot karstu ēdienu, bet maksā vairāk nekā iepriekš minētie trauku veidi. Vēl viens trūkums metāla traukiem ir necaurredzamība, kas apgrūtina blenderēšanas procesa novērošanu.

Iepazīstiet Sage SBL620SIL Fresh & Furious stacionāro blenderi ar 1,5L tilpumu, digitālo taimeri precīzai vadībai un Kinetix asmeņu un trauka sistēmu!

Korpusa materiāls

Stacionārā blendera korpuss var būt izgatavots no plastmasas vai metāla. Blenderis ar plastmasas korpusu ir lētāks un vieglāks, taču neiztur spēcīgus triecienus, savukārt blenderis ar metāla korpusu ir uzticamāks, bet dārgāks.

Kā izvēlēties sev piemērotāko blenderi?

Nav iespējams viennozīmīgi pateikt, kurš blenderis ir labāks – rokas vai stacionārais. Izvēlieties to, kas atbilst Jūsu vajadzībām. Stacionārā blenderī ir ērtāk sagatavot lielu daudzumu šķidruma, taču tas aizņem daudz vietas virtuvē. Rokas blenderis ir kompakts un tiks galā ar lielāko daļu uzdevumu, jo tiem bieži vien komplektā nāk dažādi uzgaļi. Vispirms izlemiet, kāda veida blenderi vēlaties, un pēc tam meklējiet sev vissvarīgākās funkcijas, jo funnkciju daudzums nosaka arī cenu. Apsveriet arī dažādu piederumu priekšrocības, kas vēlāk var ietaupīt citas ierīces iegādi. Rokas jeb iegremdējamie blenderi ir pieejami modeļos ar vai bez smalcināšanas piederumiem. Ja vēlaties blenderi galvenokārt smūtiju un saldētu dzērienu pagatavošanai, izvēlieties blenderi ar vismaz 500 W jaudu un ledus smalcināšanas asmeni. Lai smalcinātu, izvēlieties blenderi ar smalcināšanas piederumiem un funkcijām. Standarta blenderis parasti ir piemērots lielākajai daļai blendēšanas, biezeņu, maisīšanas un jaukšanas uzdevumu, piemēram, bērnu pārtikas pagatavošanai vai zupu krējuma pagatavošanai. Paturiet prātā – jo jaudīgāka ierīce, jo sarežģītākus uzdevumus tā var veikt.

Blenderi PTA klāstā

Aplūkojiet rokas un stacionāros blenderus plašajā PTA klāstā un atrodiet sev piemērotāko!

Saistītie raksti