Indukcijas virsmas tiek izmantotas jau gadiem ilgi, tomēr tās darbības principi daudziem joprojām šķiet noslēpumos tīti. Biežākais jautājums – kā atšķiras indukcijas virsma no parastās elektriskās (keramiskās) plīts virsmas? Indukcijas virsmas siltuma enerģiju rada izmantojot vidējas frekvences elektromagnētisko lauku. Šis starojums iespiežas katla vai pannas pamatnē, sasildot trauku un ļaujot pagatavot ēdienu un tas viss notiek droši.
Par spīti faktam, ka indukcijas virsmas ir drošākas, ātrākas un energoefektīvākas nekā gāzes vai elektriskās plīts virsmas, tās ir ieguvušas sliktu reputāciju pateicoties dažiem nepatiesiem pieņēmumiem un maldiem. Ir pienācis laiks sagraut šos mītus! Piedāvājam iepazīties ar 8 izplatītākajiem mītiem par indukcijas virsmām un skaidrojumiem, kāpēc tie nav patiesi.

1. Indukcijas virsmas nav drošas
Indukcijas virmas ir novērtētas kā pašas drošākās ēdiena pagatavošanā. Virsmai nav atklātas liesmas un indukcijas virsma neuzkarst, tādēļ nav apdedzināšanās riska. Ja aizmirsīsiet izslēgt virsmu, tā automātiski izslēgsies pati, pateicoties gudrajiem sensoriem. Papildus šim, ir zinātniski pierādīts, ka magnētiskais lauks no indukcijas virsmas nekaitē cilvēka veselībai – patiesībā dabīgā radiācija, ko izstaro saule ir kaitīgāka nekā jebkad varētu būt Jūsu indukcijas virsma.
2. Ir jātērē daudz naudas, lai iegādātos speciālas pannas un katlus
Vairums pannu un katlu mūsdienās var tikt izmantotas uz indukcijas virsmām. Tā ir gluži vienkārša patiesība – jebkura magnētiska panna derēs šai virsmai, tomēr jo lielāks dzelzs saturs, jo labāk. Viegls veids, kā pārbaudīt, vai katls vai panna ir saderīga ar indukcijas virsmu, ir izmantot parastu dekoratīvo ledusskapja magnētiņu – jo stiprāk tas pievelkas pie trauka apakšas, jo labāk šī panna vai katls kalpos!
3. Indukcijas virsmas ir līdzīgas mikroviļņu krāsnīm
Cilvēki nepatiesi ir sasaistījuši gatavošanu uz indukcijas virsams ar gatavošanu mikroviļņu krānī. Protams, mikroviļņu krāsnis ir tikpat parocīgas kā indukcijas virsmas, tomēr tās pagatavo ēdienu pilnīgi atšķirīgi. Mikroviļņu krāsnis silda ēdienu, savukārt indukcijas virsma silda pannu. Sildot pannu – kas uzkarsē ēdienu – varat iegūt kraukšķīgi ceptu un vienmērīgi pagatavotu ēdienu, kas nav iespējams gatavojot mikroviļņu krāsnī.
4. Indukcijas virsmas ir dārgas
Lai arī samaksāsiet vairāk, iegādājoties indukcijas virsmu, ilgtermiņā ietaupīsiet elektroenerģiju. Indukcijas virsmas ir energoefektīvas un izmanto 85-95% no ģenerētās enerģijas pretstatā 35-65% gāzes un 40-50% elektriskajām plīts virsmām — rezultātā Jums būs zemāki elektrības rēķini.
5. Visas indukcijas plītis ir skaļas
Šis apgalvojums nav pilnīgi patiess. Ģenerētās skaņas apjoms ir atkarīgs no indukcijas virsmas kvalitātes. Daži noteicošie faktori ir virsma, uz kuras indukcijas plīts virsma ir novietota un indukcijas virsmas jutīgums. Troksni var izraisīt gatavošanas process, to var ietekmēt pagatavošanas trauku īpatnības, kā arī pašas virsmas ventilators, kas tiek izmantots virsmas dzesēšanai. Virsmas radītais troksnis dažādas kvalitātes virsmām var atšķirties.
6. Indukcijas virsmu stikls viegli plīst
Lai arī apzīmējums “stikls” neasociējas ar augstu izturību, stikls uz indukcijas virsmām ir ar iespaidīgu izturību. Šim stiklam tiek veikti dažādi testi, tostarp izturības testu, nometot 0.4 kg metāla bumbu uz virsmas, kas tiek mesta no 53 cm augstuma, un 1.8 kg pannas 10 reižu nomešanu uz virsmas no 20cm attāluma. Šis stikls var izturēt temperatūras līdz pat 650oC. Tomēr te atkal ir vērts pievērst uzmanību ražotāja zīmolam, lētākas virsmas var būt mazāk izturīgas un arī lieki nav vērts pārbaudīt šī stikla izturību.
7. Gatavošana uz indukcijas plīts ir sarežģīta
Ja iepriekšēja pieredze ar šādu virsmu nav, tad ir labi saprotama neziņa par jauno ierīci un tās izmantošanu. Līdzīgi kā visa jauna, neierasta virtuves tehnika prasa savu laiku pierast, arī indukcijas virsmas nav izņēmums. Tomēr mazliet drosmes un apgūsiet visas indukcijas virsmas priekšrocības, vēlme atgriezties pie citiem gatavošanas veidiem strauji mazināsies. Viegli gatavot, viegli notīrīt, intuitīva vadība, arī bērni var apgūt šīs ierīces izmantošanu daudz vienkāršāk.
8. Jums nevajadzētu lietot indukcijas virsmu, ja Jums ir elektrokardiostimulators
Indukcijas virsmas ir apritē jau vairāk kā 30 gadus, kamēr indukcijas tehnoloģija ir tikusi izmantota industriālajā pasaulē ilgāk par gadsimtu. Visā šajā laikā, nav reģistrēts neviens gadījums, kad indukcija būtu kādam kaitējusi. Indukcijas virsmas aizliegto ierīču sarakstā, kuras nav ieteicams lietot cilvēkiem ar elektrokardiostimulatoru. Elektromagnētiskie viļņi izplatās tikai aptuveni 3cm no virsmas un tiek pilnībā pārtverti ar pannas vai katla palīdzību. Lai arī indukcijas virsmas tiek apsvērtas kā drošas cilvēkiem ar elektrokardiostimulatoru, daudzi ražotāji iesaka konsultēties ar ārstu pirms indukcijas virsmas iegādes un lietošanas.
Laiks jaunai indukcijas plīts virsmai?
Cerams, ka saņēmāt atbildes uz jautājumiem un mums izdevās mazināt aizspriedumus un sagraut mītus par šiem lieliskajiem virtuves palīgiem. Ja tomēr ir palikuši kādi jautājumi, neskaidrības vai vēlaties sev piemērotāko indukcijas plīts virsmu vai plīti iegādāties klātienē, apmeklējiet mūsu veikalu Dambja 3A, Rīgā, mūsu pieredzējušie konsultanti varēs atbildēt uz Jūsu jautājumiem.
Pirms izlemt par indukcijas virsmas iegādi, varat veikt papildu izpēti par virsmas plusiem un mīnusiem. Tas jums ļaus atrast tieši sev piemērotāko virtuves tehniku. PTA e-veikalā: piedāvājumi no pasaulē zināmiem zīmoliem, katrs atradīs tieši sev piemērotāko indukcijas virsmu: AEG, Gorenje, Bosch, Whirlpool, Electrolux.