Citāda veida plīts virsmas iegāde ir diezgan satraucoša jebkuram, tomēr pāreja uz indukcijas virsmu var būt kā lēciens nezināmajā – daudz jautājumu, neziņa, tādēļ palīdzēsim kliedēt šīs šaubas. Jaunās indukcijas virsmas ir guvušas popularitāti ar saviem ātrajiem ēdiena pagatavošanas laikiem, energoefektivitāti un drošību, bet kā tieši indukcijas virsmas strādā un vai tās ir vērtas tik daudz, cik tās maksā? To visu ietekmē dažādi faktori, tādēļ aicinām izlasīt šo mūsu sagatavoto rakstu.
Indukcijas plīts darbības principi
Gatavošana ar indukciju notiek uz līdzenas stikla virsmas, kura ir aprīkota ar sildelementiem. Sildelementi darbina elektromagnētisko enerģiju, kura tiek aktivizēta ar dzelzs palīdzību, kurš ir gatavošanas trauku sastāvā. Kad dzelzs saskaras ar aktīvajiem sildelementiem, tas vada siltumu, ļaujot pannai ātri uzkarst. Šis process notiek savādāk nekā gāzes vai keramiskajām virsmām, jo tā vietā, lai vadītu siltumu no degļa vai plīts virsmas uz gatavošanas traukiem, indukcijas plītis uzsilda katlu vai pannu tiešā veidā, kamēr pati plīts virsma paliek vēsa un droša pieskārieniem (izņemot zem paša trauka, jo virsma uzkarst no trauka).
Gatavošanas trauku uzsilšanas process indukcijas virsmām notiek daudz ātrāk nekā keramiskajām vai gāzes virsmām, jo nav jāgaida, lai virsma no sākuma uzsiltu. Tomēr pirms pārejat uz indukcijas virsmām, šīs būs lietas, kas Jums būtu jāzina pirms pirkuma veikšanas.
Indukcijas virsmu plusi
Indukcijas virsmas uzsilst ātrāk nekā gāzes un keramiskās virsmas
Indukcijas virsmām nav jāgaida, kad sildelements uzkarsīs un tikai tad sāks karsēt pannu. Tā tiešā veidā saņem siltumu, tādējādi uzsilstot ļoti ātri – piemēram, apjomīgam 5.5 litru ūdens daudzumam uzvārīšanai nepieciešamas vien nedaudz mazāk par 15 minūtēm.

Indukcijas virsmas piedāvā precīzu temperatūras kontroli
Keramiskās virsmas aizņem daudz laika, lai uzsiltu un atdzistu, un ir grūti sasniegt precīzu temperatūru izmantojot gāzes virsmu. Indukcijas virsmas garantē precīzu temperatūras kontroli, kas ļauj kontrolētāk pagatavot ēdienu. Izslēdzot indukcijas virsmu, karstuma pārnese uzreiz tiek pārtraukta, garantējot daudz mazāku iespēju, ka ūdens pārvārīsies pāri katla malām vai tiks gatavots pārāk ilgi.
Indukcijas virsmas ir energoefektīvākas
Gāzes un keramiskās virsmas zaudē lielu daudzumu enerģijas gaisā ap katliem un pannām. Indukcijas virsmas uzsilda tikai gatavojamos traukus, tādējādi nezaudējot papildus enerģiju. Tieši šis padara indukcijas virsmas energoefektīvas un ļauj Jums ietaupīt naudu ikmēneša rēķinos.
Indukcijas virsmas uztur vēsu gatavošanas virsmu
Tā kā uzkarst tikai panna, sildelements nekad netiks atklāts, novēršot aizdegšanās riskus un samazinot apdedzināšanās riskus. Virsmas vēsums ļauj arī ātrāk uzkopt virsmu. Daudzi apgalvo, ka vēsā gatavošanas virsma padara gatavošanu bērnu klātbūtnē daudz drošāku, tomēr paturiet prātā, ka pannas, katli un ēdiens tajos joprojām paliek ļoti karsts!

Indukcijas virsmas piedāvā drošāku gatavošanu
Tās neizvada gāzi apkārtējā gaisā un neaizdedzinās virtuves dvieļus, jo indukcijas virsmas uzsilda tikai priekšmetus, kuru sastāvā ir dzelzs. Indukcijas virsmas arī pašas izslēdzas, kad no tās virsmas noņem gatavošanas traukus, līdz ar to ir ļoti maza iespēja, ka aizmirsīsiet indukcijas virsmu ieslēgtu pēc gatavošanas beigām.
Indukcijas virsmu mīnusi
Indukcijas virmas ir dārgākas
Indukcijas virsmas ir dārgas, jo tās tirgū ir salīdzinoši jaunas. Indukcijas virsmas ir ilgtermiņa ieguldījums: indukcijas virsmas izmanto 10% mazāk enerģijas nekā keramiskās virsmas. Papildus jāņem vērā, ka indukcijas virsmas paliek arvien populārākas, to cenas sāk samazināties.

Indukcijas virsmām ir nepieciešami speciāli trauki gatavošanai
Kamēr lielākā daļa katlu un pannu, it īpaši nerūsējošā tērauda, ir derīgas lietošanai uz indukcijas virsmām, vecāki gatavošanas trauki visticamāk būs jāaizvieto ar jauniem. Indukcijas virsmu draudzīgi katli un pannas satur dzelzs daļiņas, kuras tiek aktivizētas un vada siltumu, kad tās nonāk uz indukcijas virsmas. Pārliecinieties, ka jaunie katli un pannas ir marķēti kā derīgi indukcijas virsmām. Ja neesat pārliecināti par vecajiem gatavošanas traukiem, veiciet magnēta testu – ja magnēts pielīp pie trauka apakšas, tas var tikt izmantots uz indukcijas virsmas.
Indukcijas virsmas dažreiz rada grabošu skaņu
Šī skaņa rezultējas no augstā enerģijas daudzuma, kurš tiek nodots no sildelementa uz pannu. Šī dūkoņa bieži vien pazūd, ja samazināsiet pievadītā karstuma daudzumu vai pievienosiet pannā vai katlā ēdienu, tomēr šī skaņa spēj būt kaitinoša dažiem indukcijas virsmu lietotājiem.
Vai indukcijas virsmas iegāde ir tā vērta?
Lai arī pie indukcijas virsmām ir jāpierod, tās sniedz nepārspējamu temperatūras kontroli. Salīdzinājumā ar keramiskajām virsmām, indukcijas virsmas pagatavo ēdienu daudz ātrāk, pielāgojas temperatūras izmaiņām labāk un virsma krietni ātrāk atdziest pēc tās lietošanas. Indukcijas virsmas ir arī ļoti viegli kopt un tās ir daudz drošākas nekā gāzes vai keramiskās virsmas. PTA veikalā atradīsiet arī kopšanas līdzekļus plīts virsmu tīrīšanai.
Nepieciešams padoms sadzīves tehnikas izvēlei? Atbrauciet klātienē uz mūsu veikalu Dambja ielā 3A, Rīgā, mūsu pieredzējušie konsultanti palīdzēs izvēlēties piemērotāko no plašā klāsta!
Indukcijas virsmas
Plašākā indukcijas virsmu izvēle no pasaules vadošajiem zīmoliem, izvēlieties sev piemērotāko PTA sadzīves tehnikas veikalā Dambja 3A, Rīgā.


