Vērtīgi padomi pārtikas uzglabāšanai saldētavā

Vasaras sezonā īpaši aktuāls jautājums ir produktu sagatavošana ziemai. Saldēšana ir viens no labākajiem veidiem, kā ilgstoši uzglabāt produktus, iespējami maz zaudējot to labās uzturvielas. Mēs sagatavojām nelielu sarakstu ar vērtīgiem padomiem, kas lieti noderēs ikvienam, kurš izmanto vai plāno aktīvāk izmantot saldētavu.

Produktu sagatavošana saldēšanai

  1. Lai pārtika nezaudētu svaigumu un kvalitāti, izmantojiet alumīnija foliju, saldēšanas maisiņus vai kastītes. Pievērsiet uzmanību, vai vēlamais trauks ir piemērots izmantošanai saldētavā: uz plastmasas taras ir jābūt sniegpārslas ikonai vai norādei par maksimālo aukstuma temperatūru, kā arī vai trauks neaizņems pārāk daudz vietas. Tādēļ saldējamie maisiņi bieži ir labākā izvēle, jo tie ir ērti izmantojami arī atkārtoti.
  2. Ilgstoša aukstuma iedarbība gaļas produktus padara sausus, zaudējot garšu, tādēļ gaļu ir īpaši svarīgi uzglabāt slēgtos traukos vai pat vakuuma iepakojumā.
  3. Saldējot ogas, jācenšās tās sasaldēt iespējami ātri pēc novākšanas. Svaigāki produkti arī saldēti ilgāk saglabās savas garšas īpašības, svarīgos vitamīnus un mikroelementus. Strauja sasaldēšana ļauj saglabāt sākotnējos produkta vitamīnus, uzturvērtības, konsistenci un arī krāsu. Ja saldēšana notiek lēni, produkti zaudēs savu kvalitāti.
  4. Atlikušais gaiss pie produkta var veicināt pārtikas izžūšanu un nepatīkamu smaku. Izmantojiet vakuuma ierīci, lai maksimāli izspiestu gaisu un samazinātu produktu apjomu, ietaupot arī vietu saldētavā.
  5. Ja saldējamie produkti ir daudz, tos nevajadzētu ievietot visus uzreiz, pieblīvējot visu saldētavu, bet vislabāk ir ievietot nākamo porciju, kad iepriekšējā ir sasalusi. Pārslogota saldētava var izraisīt ievērojamu temperatūras paaugstināšanos saldētavā un arī citi produkti var atkust.
  6. Varat izmantot ledusskapja dzesēšanas kameru, lai sākotnēji produktus atdzesētu un tad ievietot saldētavā. Tas paātrinās saldēšanas procesu, jo nevajadzēs atdzesēt produktus no istabas temperatūras.
  7. Nekad nelieciet saldētavā siltu ēdienu, sākotnēji to atdzesējiet. Savukārt saldēta produkta atkausēšana vislabāk ir veicama ledusskapī, jo tad atkausēšana būs drošāka un vienmērīgāka.
  8. Rudenī, kad mežos parādās sēņu ražas, jāsāk domāt ar sēņu saldēšanu. Pirms likšanas saldētavā tās vislabāk ir apcept un tas ļaus ievērojami samazināt apjomu, izvadot lieko šķidrumu. Arī vēlāk sēņu pagatavošana būs krietni ātrāka.

Saldētavas efektīva izmantošana

  1. Ja saldētava ir pārpildīta, saldēšanas process būs nekvalitatīvs, lēns un produkti tikmēr var zaudēt savu kvalitāti, kā arī turpmākā produktu uzglabāšanā saldēšana nebūs tik efektīva, ja nebūs pietiekama gaisa plūsma, patērēs vairāk elektroenerģiju. Gan pārpildīts ledusskapis, gan pilna saldēšanas kamera var kļūt par iemeslu neatbilstošai temperatūrai un līdz ar to produkti bojāsies ātrāk, kā arī var atkust un atkārtoti sasalt.
  2. Vienmēr saglabājiet tukšu vietu starp produktiem, nodrošinot brīvu aukstā gaisa cirkulāciju. Saldējumu un ledu neuzglabājiet saldētavas durvīs vai saldētavas augšējā plauktā, jo šajās vietās temperatūra var būt mazliet zemāka, līdz ar to arī produkti var ātrāk atkust.
  3. Ņemiet vērā, ka arī saldētava patērē elektroenerģiju un lieki piepildīt saldētavu nevajag. Iegādājieties saldētas pārtikas preces vai produktus saldēšanai, ja tas tiešām ir vajadzīgs un tuvākajā laikā plānojat šos produktus lietot.
  4. Lai novērstu siltuma nokļūšanu saldētavā, pārliecinieties, ka saldētava vienmēr ir blīvi aizvērta.
  5. Ja ledusskapim nav mūsdienīgas pašatkausēšanas funkcijas, tad saldētava regulāri jāatkausē pašiem. Tias ir jādara vismaz reizi gadā. Atkausēšanai neizmantot papildu ierīces un nevajag likt arī karstus ūdens traukus. Saldētavas iekšējā kamera ir izgatavota no salīdzinoši plānas plastmasas un tā pie šādām karstas temperatūras izmaiņām var deformēties, uzpūsties, tādēļ saldētavai ir jāļauj atkust lēnām.
  6. Ja pazūd elektrība, maksimāli izvairieties no saldētavas atvēršanas, lai samazinātu siltā gaisa ieplūšanu. Tas palīdzēs ilgāk noturēt aukstumu saldētavā. Šo parametru varat arī novērtēt pirms saldētavas iegādes tās tehniskajā specifikācijā.

Ievērojiet šos padomus un tas ļaus efektīvāk izmantot jūsu saldētavu, ietaupīt elektroenerģiju, kā arī paildzinās sadzīves tehnikas lietošanas ilgumu. Ja esat izlēmis iegādāties jaunu ledusskapi ar saldētavu vai atsevišķu saldētavu, aplūkojiet izdevīgus piedāvājumus mūsu pta.lv internetveikalā vai atbraucot klātienē uz PTA sadzīves tehnikas veikalu Dambja ielā 3A, Rīgā. Mūsu pieredzējušie konsultanti palīdzēs klātienē izvēlēties Jums piemērotāko sadzīves tehniku.

Plašākais saldētavu
piedāvājums Latvijā

Vertikālas un horizontālas (lādes) saldētavas,
izvēlieties sev piemērotāko

Vertikālas saldētavas
Horizontālas (lādes) saldētavas
Iebūvējamās saldētavas